Methodiek

Lessen voor volwassenen en kinderen

Onze lessen

Als leraar bepaal je voor een groot deel het plezier wat mensen aan de sport beleven. Hierbij speelt ons enthousiasme natuurlijk een rol, maar het is ook belangrijk dat we onze leerlingen de goede techniek aanleren. Wij verzorgen met ons team van gediplomeerde trainers al ruim 30 jaar trainingen voor verenigingen en tenniscentra in de regio Utrecht.

Voor de tennislessen hanteren we aparte methodieken voor volwassenen en kinderen. Voor de kinderen volgen wij het programma Tenniskids van de KNLTB.

Methodiek volwassenen

Ben je beginner of gevorderd, recreatief of wedstrijdtennisser? Ons trainersteam stelt met jou niet alleen het doel om je niveau te verbeteren, maar ook om veel plezier te beleven aan deze mooie sport. 

Op iedere tennislocatie waar wij de trainingen verzorgen, is een hoofdtrainer verantwoordelijk voor de kwaliteit van het lesprogramma. Naast de technische uitvoering van slagen besteedt de tennisleraar desgewenst ook aandacht aan conditie en wedstrijdvoorbereiding. Denk aan tactiek, mentaliteit en spelinzicht.

Kennis, kwaliteit en enthousiasme zijn heel belangrijk. De trainer streeft samen met jou naar een optimale training. Met 100% inzet van trainer en leerling.

Methodiek kinderen – Tenniskids

Tennis is fun! Bij LRT maken jonge of onervaren kinderen op een leuke manier kennis met tennis via het Tenniskidsprogramma. Een stimulerend programma dat speciaal is ontwikkeld om kinderen op een heel toffe manier te leren tennissen. Het team van LRT neemt de kinderen aan de hand om de basisprincipes aan te leren. LRT biedt het Tenniskidsprogramma aan op alle verenigingen die bij ons zijn aangesloten.  

Groeps- of privéles voor de jeugd

Wil je leren tennissen, je niveau verbeteren én plezier hebben? De gediplomeerde leraren van LRT gebruiken de modernste trainingstechnieken, waardoor je snel vooruit gaat. Naast de tennislessen organiseert LRT tennis wedstrijdtraining, tenniskampen, tennistoernooien en kinderfeestjes.

TENNISKIDS 4 t/m 13 jaar

Tenniskids is een trainingsprogramma van de KNLTB, speciaal gemaakt om jonge kinderen op een speelse en vooral leuke manier kennis te laten maken met tennis en zich verder te kunnen ontwikkelen.

Kinderen die voor het eerst gaan tennissen en gelijk beginnen op een groot veld verliezen snel hun interesse. De rally´s zijn kort, de ballen stuiteren over hun hoofd en ze zijn het langste bezig met het rapen van ballen. Daarom is Tenniskids zo belangrijk! Een stimulerend Tenniskidsprogramma dat speciaal is ontworpen voor kinderen, zal de mogelijkheid bieden tennis op een ´toffe´ manier te leren. Tennis is namelijk fun!

Kinderen leren op een natuurlijke manier. Ze zijn nieuwsgierig, creatief en fantasierijk. Daarbij spelen ontdekken en verwonderen een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat vaardigheden als rennen, springen, balanceren, coördinatie, gooien en vangen heel belangrijk zijn om tot een optimale sportontwikkeling te komen. Bij Tenniskids komen al deze vaardigheden aan bod. De gebruikte materialen en de opbouw van de verschillende fases, maken dat de kinderen worden uitgenodigd en geprikkeld zichzelf te ontwikkelen tot allround sporters.

De opbouw van tenniskids gaat in de kleuren rood, oranje en groen.

Rood

In deze eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Ze starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. De kids zijn 4/5/6/7/8 jaar oud. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden. Er wordt gespeeld met een spons/foam bal op een minibaan (6×12 m.). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

Oranje

In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kids (8-9-10 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een normale tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer.

Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10-11-12 jaar oud. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletische vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen, speelt een steeds belangrijkere rol. Er wordt gebruik gemaakt van een langzame bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.